Cara Menganalisa Data Pelanggan dan Kelebihannya

menganalisa pelanggan

Menganalisa data pelanggan merupakan gabungan kaedah penyelidikan kualitatif dan kuantitatif dengan tujuan pemahaman yang lebih baik mengenai asas pelanggan. Selain itu, ia merupakan kegiatan yang dilakukan oleh sesebuah organisasi untuk menganalisis segala sesuatu yang diperlukan oleh pelanggan dan memahami karakteristik mereka. Oleh itu, dengan mengetahui dan memahami pelanggan, anda akan dapat memenuhi keperluan khusus mereka dan seterunya meningkatkan sales. Baca juga tips menganalisa data disini.

Di samping itu, ini adalah elemen penting yang dapat meningkatkan pemasaran dan dapat mengetahui ciri apa yang harus diutamakan dalam pembuatan produk baru. Baca juga kepentingan menganalisa data organisasi disini. Pernahkah anda bersama situasi ketika seorang Ketua Pegawai Pemasaran syarikat memberitahu anda “Bantu saya memahami pelanggan kami dengan lebih baik sehingga kami dapat memasarkan produk kami kepada mereka dengan cara yang lebih baik!”

Cara Menganalisa Pelanggan :

menganalisa pelanggan 2

Kaedah ini ialah mengenal pasti kumpulan data yang serupa dalam set data yang disebut pengelompokan. Ini adalah salah satu teknik yang paling popular dalam sains data. Hal ini bermakna Entiti dalam setiap kumpulan lebih serupa dengan entiti kumpulan itu daripada kumpulan lain.

Langkah pertama untuk melakukan ini adalah dengan membahagikan data pelanggan anda ke dalam kumpulan dengan ciri yang serupa ataupun sama. Proses membahagikan data ini tadi disebut segmentasi ataupun pembahgian. Oleh itu, dengan mengelompokkan pelanggan, anda dapat membezakan antara pelanggan dan memfokuskan usaha pemasaran anda pada kumpulan tertentu.

menganalisa pelanggan 3

Untuk masuk ke dalam hati pelanggan dan memahami keperluan mereka, anda perlu bercakap dengan mereka. Ini melibatkan menghubungi, menjadualkan panggilan, temu duga  atau meminta mereka datang ke pejabat. Contohnya, menemu ramah pelanggan berhadapan dapat memberi mereka peluang untuk berkongsi emosi yang mendorong pembelian mereka dan memahami keperluan mereka.

Oleh itu, penting untuk kita menyedari bahawa seseorang itu membuat 95% keputusan pembelian mereka berdasarkan emosi.

Bercakap dengan pelanggan dan mengumpulkan suara pelanggan adalah kaedah kualitatif. Ini adalah bertujuan untuk mengetahui motivasi dan kemahuan pelanggan anda. Bukan itu sahaja, ini akan menjadi pengukur tahap kepuasan mereka melalui kaji selidik yang diberikan. Oleh itu, anda juga boleh memastikan mereka berpuas hati dengan perkhidmatan atau produk daripada maklum balas mereka.

Sejak kebelakangan ini, pelanggan sangat senang mengekspresikan perasaannya melalui platform online, seperti media social terutamanya twitter, e-commerce, dan website. Analisa sentiment ini dilakukan di platform-platform tersebut. Selain itu, Analisa sentiment ni merupakan text analysis yang membantu kita mengenal emosi di sebalik kata kata pelanggan. Oleh itu, anda boleh mengetahui prestasi syarikat dan produk anda di mata pelanggan dan memperbaiki kekurangan berdasarkan kajian.

Jom ikuti telegram ilhami

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *