Cara Untuk Uruskan Pekerja Semasa WFH

Sejak pandemik covid 19 bermula, kerajaan telah mengarahkan untuk majikan melaksanakan work from home. Ia menjadi satu kekangan buat majikan untuk pantau pekerja mereka. Majikan perlu mempunyai perancangan yang teliti untuk memastikan yang pekerja mereka sentiasa produktif walaupun bekerja dari rumah. Dibawah saya kongsikan cara untuk uruskan pekerja semasa WFH yang anda sebagai HR atau majikan boleh lakukan untuk memantau pekerja sewaktu WFH

Skop Kerja Yang Jelas

skop kerja

Cara untuk uruskan pekerja semasa WFH yang pertama ialah sediakan skop kerja yang jelas untuk setiap pekerja. Mungkin sewaktu bekerja di pejabat mereka biasa bekerja dalam kumpulan dan menunggu arahan dari ketua Jabatan mereka tetapi untuk bekerja di rumah, situasinya berbeza. Apabila WFH, mereka akan melakukan kerja mereka secara individu jadi HR perlu memastikan yang setiap pekerja jelas apa yang mereka perlu lakukan, apa tugas mereka, bila perlu disiapkan dan sebagainya. Ia dapat membantu pekerja anda menguruskan kerja mereka dengan lebih teratur dan mereka tahu apa yang mereka perlu selesaikan. Tiada alasan untuk mereka mengatakan yang mereka tidak tahu apa yang mereka patut buat sewaktu WFH.

Pastikan Pekerja Menyediakan Laporan

report

Seterusnya, pastikan pekerja ada laporan mengenai kerja atau tugas mereka. Laporan boleh dibuat secara mingguan atau bulanan, terpulang mengikut majikan masing-masing. Tetapi pada pendapat saya, laporan secara mingguan adalah lebih baik. Hal ini kerana, jika pekerja mempunyai masalah atau tidak dapat melakukan tugasan tersebut, tindakan susulan dapat diambil dengan lebih awal. Laporan boleh dibuat atau disediakan melalui whatsapp, telegram tidak perlu terlalu formal, cukup untuk majikan tahu progress pekerja mereka. Dengan adanya laporan ini, anda sebagai majikan tahu sama ada pekerja anda menjalankan tugas mereka atau pun tidak.

Lakukan Pemantauan

cara urus pekerja semasa WFHobserve

Cara untuk uruskan pekerja semasa WFH yang terakhir, pastikan anda melalukan pemantauan. Selepas kedua-dua kaedah di atas telah anda lakukan, pastinya anda perlu buat pemantauan terhadap pekerja-pekerja anda. Anda boleh membuat pemantauan melalui online meeting menggunakan zoom. Anda mungkin boleh melakukan pemantauan dua atau tiga kali seminggu, jangan terlalu kerap sehingga menganggu pekerja anda untuk lakukan tugas-tugas mereka. Pemantauan bukan hanya dari segi kerja sahaja, sebagai majikan anda sepatutnya mengambil berat dan faham tentang situasi pekerja anda apabila WFH, mungkin mereka menghadapi masalah internet atau mereka stress. Jadi anda perlu juga tahu masalah yang mereka hadapi yang mungkin menganggu perjalanan tugas mereka.

Sebagai seorang HR atau majikan, anda perlulah mempunyai sikap toleransi terhadap pekerja anda. WFH ini merupakan cabaran untuk majikan dan juga pekerja terutama untuk mereka yang sudah berkeluarga. Mereka pastinya perlu menguruskan anak-anak mereka, memasak, mengemas dan sebagainya. Jadi berikan masa kerja yang flexible kepada mereka semasa WFH tetapi dalam masa yang sama pekerja juga tidak boleh mengambil kesempatan terhadap majikan. Jangan jadikan alasan WFH untuk anda tidak perform dalam kerja-kerja anda. Jadi kedua-duanya majikan dan pekerja perlu memainkan peranan masing-masing dan jalankan tanggungjawab dengan sebaik mungkin.

Sertai kami di ilhami untuk ketahui lebih lanjut tentang Pengurusan Sumber Manusia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *